Beneficiile inotului la adulti

Beneficiile inotului la adulti

lectii de inot in sector 2

Multi experti recomanda persoanelor adulte sa faca 150 de minute de activitate moderata sau 75 de minute de activitate intensa pe saptamana.

Sedentarismul este o adevarata problema in societatea actuala cu efecte nocive ca: imbatranirea prematura, tulburarea echilibrului metabolic, diminuarea oxigenarii organismului, afectarea posturii si a coloanei vertebrale, cresterea in greutate. Activitatea fizica este o parte importanta a stilului de viata sanatos care poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet si unele tipuri de cancer. Participarea regulata la activitati fizice este asociata cu scaderea mortalitatii cardiovasculare.

Nu este usor sa gasesti timpul sau motivatia necesara pentru a face miscare insa cunoscand beneficiile inotului pentru adulti poate ca iti va fi mult mai usor sa iti schimbi stilul de viata, sa fii mai activ.

Inotul este o activitate fizica ce arde la fel de multe calorii ca si alergatul insa fara acelasi impact asupra articulatiilor si a oaselor. Inotul terapeutic este utilizat in scopul recuperarii neuro-motorii, in tratamentul unor afectiuni nervoase, cardiovasculare, respiratorii, folosirea lui fiind facuta la recomandarea medicilor. Inotul este o modalitate de relaxare si recuperare psiho-fizica a sportivilor de performanta.

Datorita faptului ca iti antreneaza muschii intregului corp, inotul:

-creste ritmul cardiac si intareste sistemul cardiovascular

-dezvolta musculatura

-creste rezistenta la efort

-ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la controlul glicemiei

-mareste capacitatea respiratorie, ceea ce duce la intarirea sistemului respirator

-ajuta la recuperarea dupa anumite interventii chirurgicale, pentru vindecarea mai usoara a unor afectiuni ale aparatului locomotor

-poate fi o optiune de a face efort fizic pentru persoanele cu artrita, leziuni, dizabilitati.

Inotul ajuta la scaderea in greutate, el poate fi practicat si de persoanele supraponderale, ajutandu-le sa arda calorii fara ca excesul de greutate sa le afecteze articulatiile datorita faptului ca apa preia din greutatea corpului, atunci cand sunt in bazin.

Inotul relaxeaza atat fizic cat si psihic inducand o stare de liniste psihica si o stare intensa de relaxare fizica, cee ace ofera un somn odihnitor.

Femeile insarcinate simt un real disconfort asociat cu sustinerea unei greutati crescute, care pune presiune pe coloana si pe articulatii. Inotul ajuta la diminuarea semnificativa a disconfortului in timpul practicarii acestui sport si nu supune sarcina la vreun risc.

In timpul practicarii acestui sport creierul creste secretia de endorfine, substante care combat efectele stresului si ale durerii si induc o stare de relaxare a organismului, intarind astfel imunitatea corpului.

Inotul stimuleaza sistemul nervos central si contribuie la oxigenarea creierului. In timpul efortului fizic corpul consuma o cantitate mai mare de oxigen de aceea are nevoie de mai mult aer. Oxigenul astfel asimilat pune in functiune intreg organismul, obtinandu-se o circulatie si vascularizare benefice. Prin acest prcedeu are loc regenerarea celulelor creierului.

INVATA SA INOTI DE LA CAMPIONI!

Te-ar mai putea interesa