Parerea cursantilor nostri: Copiii sunt independenti si fericiti in apa

Parerea cursantilor nostri: Copiii sunt independenti si fericiti in apa

cursuri-inot-copii-energy-club

Peste 15000 de elevi s-au bucurat de magia bazinului, de miscare si de un plus de sanatate. Dintre acestia, va prezentam povestea Clarei, a lui Teodor si a lui Matei, asa cum a fost frumos scrisa de mama lor:

„Intalnirea cu familia Badita si alegerea Flaviei ca instructor de inot al copiilor nostri, nu au fost intamplatoare. 

Inca inainte de a fi parinti, aveam adesea ocazia sa asistam la cursurile de inot pentru copii, pentru ca inotam pe un culoar alaturat. Am observat astfel suficient de mult interactiunea instructorilor cu copii de diverse varste, incat am ajuns sa putem face comparatii intre metodele si atitudinile profesorilor si sa percepem atmosfera diferita de la cursuri. Iar eu, care copil fiind am avut o retinere serioasa fata de apa, eram mereu atenta la emotiile copiilor in timpul orelor. Fireste, aveam si ocazia sa admiram un fluture impecabil al lui Cezar, sau sa tragem cu urechea la glumele lui care ii fac sa zambeasca chiar si pe cei mai tensionati micuti.

Asa ca atunci cand fetita noastra a implinit 3 ani si ne-am gandit ca ar fi un moment bun sa ia lectii de inot, stiam deja care va fi optiunea noastra de profesor. Stiam foarte clar ce vrem: un indrumator care sa aiba o relatie frumoasa cu apa si cu sportul acesta minunant, care sa intre in bazin cu copilul si dupa ce acesta a prins primele miscari, cu alte cuvinte sa-i arate efectiv miscarile, in apa, nu doar prin explicatii date de pe mal si, fireste, sa aiba o rabdare imensa. Mai aveam desigur o sumedenie de alte criterii: antrenorul sa fie focusat pe copil si nu pe telefonul mobil, sa nu tipe si sa nu foloseasca intimidarea sau santajul emotional. Ei bine, s-ar putea spune ca nu suntem chiar cei mai nepretentiosi clienti…

Ne-am bucurat mult ca felul de a lucra al Flaviei raspundea criteriilor noastre, iar primele saptamani au mers foarte bine. A venit insa si momentul acela sensibil cand entuziasmul inceputului si emotia noutatii dispar si apare o oarecare rutina, iar copilul ar prefera uneori joaca in parc sau somnul, mersului la bazin. Atunci copilul isi foloseste intregul arsenal de convingere: plansul, refuzul, rugamintile, doar doar „scapa” de mersul la bazin. Plecarea presupunea o intreaga munca de convingere si uneori petreceam multe minute doar pentru a o convinge pe Clara sa treaca de usa vestiarului. Dar am cautat impreuna solutii si perseverenta, rabdarea, caldura si capacitatea de continere ale Flaviei au facut ca momentul sa fie depasit. Fireste, este un consum emotional din partea profesorului care trebuie sa fie acolo pentru copil, rabdator, stabil, sa insiste, dar fara sa-l sperie si fara sa-l indeparteze.  

Daca ar fi sa aleg acea calitate care face diferenta intre un profesor bun si unul extraordinar, in cazul nostru aleg exact aceasta calitate a Flaviei de a contine copilul. Este o calitate pe care eu una nu am intalnit-o niciodata la profesorii care nu au copii. Atat Flavia, cat si Cezar, dar si ceilalti antrenori cu care lucreaza, respira acest echilibru admirabil intre autoritate si caldura. Autoritatea e necesara pentru a tine ora cu o anumita disciplina, pentru a-l indruma eficient pe copil si pentru a-l initia in inot. Ingaduinta, caldura, umorul sunt necesare pentru a tine copilul aproape, pentru a-l face sa se simta in siguranta intr-un mediu nefamiliar, care poate fi perceput chiar ca neprietenos, unde mai ales cei mici simt in mod normal nevoia de a fi cu o persoana asiguratoare, din familie. Cat priveste umorul, am apreciat mereu ca e bine dozat si nu cade niciodata in ironie sau ridiculizare.

((((((Exista totusi un aspect asupra caruia nu ne-am conciliat niciodata: dulciurile pe care Flavia le ofera copiilor drept recompensa. Asta e… nimeni nu-i perfect…))))))

Dupa doi ani, Clarei i s-a alaturat Teodor care avea doi ani si jumatate, iar in 2018 echipa s-a intregit cu Matei, care la doi ani si un pic nu mai putea sta deoparte.

Cu siguranta inotul a contribuit la cresterea lor armonioasa, la musculatura puternica, tinuta frumoasa si la o sanatate si imunitate admirabile. Dar pentru noi, momentul cand ne gandim cu cea mai mare recunostinta la Flavia, este la mare. Copiii sunt independenti si fericiti in apa. Iar bucuria lor si relaxarea noastra sunt roadele binemeritate ale consecventei noastre din toti acesti ani si ale investitiei noastre de timp, bani si efort. O investitie pentru care ne felicitam adesea. Eu una invat in fiecare vara cate un stil nou de la copii. M-au invatat chiar sa ma scufund cu ochii deschisi, desi n-as fi crezut ca o sa fiu vreodata capabila sa fac asta. 

Clara, Teodor si Matei stiu sa inoate si sunt autonomi in apa, dar continua sa mearga la antrenamente saptamanal, pe de o parte pentru a-si perfectiona tehnica si respratia, dar si pentru ca Flavia face de acum antrenamentele suficient de intense cat sa intretina muschiuletii si conditia fizica. Si pentru ca le place!”

Ii multumim pe aceasta cale Augustinei Lungu pentru cuvintele frumoase si va asteptam sa scriem impreuna si povestea dumneavoastra! Putem sa incepem cu cursuri de inot pentru bebelusi sau cursuri de inot pentru copii.

 

 

Te-ar mai putea interesa